fbpx

VARIFRÅN KOMMER CARRARAMARMOR OCH HUR HAR DEN UPPSTÅTT?

Carraramarmor är en av de populäraste naturstenarna som säljs i stenbranschen. Den har vunnit många människors hjärtan med sitt unika mönster och sin ljusa färgton.

 

Varifrån kommer Carraramarmor?

 

Marmorsorten Carrara kommer från Massa-Carrara-provinsen i Toscanaregionen, mellersta Italien.

Tack vare sin vackra gråvita färgton har Carrara varit omtyckt i flera tusen år. Carraramarmor var ett mycket populärt byggmaterial redan i det antika romerska riket där den bl.a. användes till att bygga storslagna tempel och forma fina skulpturer. Några av skulpturerna har bevarats och finns fortfarande att betrakta på muséerna.

Carraramarmors lyxiga utseende förtrollade människor redan under Romerska tiden, och gör det fortfarande. Det tillför lyx och njutning till varje hem.

De flesta stenbrott där man bryter marmor ligger i de Apuanska Alperna. Det finns fler än 600 stenbrott men ungefär hälften av dem har stängts eftersom marmor som har tillräckligt bra kvalitet för att kunna säljas har tagit slut.

I de Apuanska Alperna har det brutits mer marmor än någon annanstans i världen. De har exporterat mycket, så vi kan hitta Carraramarmor i världens alla hörn.

Hur har Carraramarmor uppstått?

 

Carraramarmor är en metamorf bergart som består av små kristaller av kalciumkarbonat. Den har bildats genom metamorfos: strukturen av den ursprungliga bergarten har förändrats på grund av högt tryck och hög temperatur och det har uppstått en helt ny bergart ‒ Carraramarmor. Enkelt uttryckt omvandlades kalksten under högt tryck och hög temperatur till marmor.

Den Carraramarmor som finns idag uppstod hundramiljontals år sedan när nutida Apuanska Alperna som då var ett slättland befann sig under vattnet och samlade på sig sedimentära avlagringar som blev till kalksten och sedan under trycket av överlagringar till marmor. De Apuanska Alperna bevarade sin underbara struktur även efter att jordskorpan hade rört sig och Alperna uppstått ‒ tack vare detta finns bergarten Carraramarmor idag.

 

Hur går brytningen av Carraramarmor till?

 

Brytning och bearbetning av Carrara är ett mycket farligt och tungt arbete som ska göras med omsorg för att kunna bryta loss hela stenblock. De flesta stenblock som bryts duger dessvärre inte som råvara för fina marmorskivor. 

Stenblock bryts från såväl utsidan som insidan av ett berg. Block som har brutits eller sågats från insidan är dyrare eftersom deras kvalitet är högre samtidigt som brytningen är mer kostsam.

Stenblock som har brutits sågas med diamantvajer i fyrkantiga block som transporteras till en stenfabrik där de sågas i skivor som motsvarar stenindustrins gällande standarder.

Ungefär en fjärdedel av alla brutna stenblock är hela och fina och sågas i marmorskivor som kan i sin tur användas till att tillverka bänkskivor till kök och badrum, trappsteg, fönsterbänkar och mycket annat. I Toscania bryts ca 5 miljoner ton marmor om året.  Resterande tre fjärdedelar av bruten marmor krossas och mals till kalkstensmjöl. Det är kalciumkarbonat som används i olika industrier för att tillverka tandkräm, lim, papper mm.

 

Hur tillverkar man bänkskivor av Carraramarmor?

 

Stenblocken transporteras från stenbrottet till fabriken där de sågas i olika tjocka skivor. Enligt Svenska Stenindustriförbunds standarder ska stenskivans tjocklek vara 30mm, 20mm eller 40mm och mått 2800-3400 mm x 1400-1900 mm. Stenskivans storlek beror på stenblockets kvalitet. Allmänt sett förekommer stenskivor med större mått än 3300mm x 1700mm mycket sällan och man kan behöva vänta länge om man vill ha en sådan eftersom ingen kan garantera att man lyckas bryta ett så stort stenblock som samtidigt håller hög kvalitet.

När stenblocken har sågats i skivor/plattor kan dessa skickas vidare till andra stenfabriker där tillverkning av slutprodukter sker, dvs stenskivor kapas och bearbetas enligt kundernas beställningar och ritningar. Bearbetning av marmor innebär att stenskivans synliga kanter poleras och öppningar för t ex diskhon, köksblandaren, spishällen och eluttag sågas ut med hjälp av CNC-maskiner.

Man kan tillverka många spännande produkter av Carraramarmor tack vare dess unika struktur och mönster, till exempel xxxx.

Efter att en slutprodukt har tillverkats enligt kundens beställning går den igenom kvalitetskontrollen för att säkerställa produktens kvalitet. Sedan paketeras marmorskivan noga eftersom marmor är ett mycket känsligt material och kan lätt bli skadad.

När produkten är färdig transporteras den vanligtvis till beställaren som installerar stenskivan hos kunden. Det är mycket viktigt att installationen utförs av professionella yrkesmän ‒ för att säkerställa lång livslängd för produkten.

 

Olika fabriker säljer Carraramarmor under olika beteckningar, t ex Carrara C, Carrara CD, Carrara Extra osv.

De olika beteckningar är generellt kopplade till olika färgtoner och kvalitet.

Det finns många stenfabriker som inte sorterar Carraramarmor utan säljer den helt enkelt under namnet Carrara. Därför kan också kvaliteten på deras marmor vara skiftande ‒ de köper marmorblock på olika tider och från olika stenbrott som inte följer samma kvalitetsstandard. Det är viktigt att förstå att Carraramarmor är natursten och varje marmorskiva därför har ett unikt mönster. Bergartens mineralsammansättning och mönster förändras ständigt när man rör sig djupare in i bergskikten.

Det är det av yttersta vikt att ha en godkänd kvalitetskontroll. Målet är marmorskivan som kunden får är av högsta kvalitet och håller länge. 

Marmor ska kontrolleras flera gånger: först i stenbrottet, sedan i fabriken både före och efter produktionen, sedan efter transporten och slutligen på plats hos kunden. När alla etapper av kvalitetskontrollen har utförts enligt de etablerade standarderna kan kunden alltid vara säker på att hans Carraramarmor håller i många år.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts