fbpx

Underhåll av bänkskivor

Om man tar hand om sin stenskiva kan den hålla sig fin i åratal. Torkar man av den med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel räcker det som dagligt underhåll. På den här sidan har vi sammanfattat hur du bäst tar hand om den sten som du väljer.

GRANIT

Granit är en hård sten och därför inte speciellt känslig. Med det sagt bör man, för att inte utsätta stenen för onödigt slitage, undvika att använda frätande syror och olika typer av kemikalier. Vid spill går det bra att använda en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Torka så fort som möjligt eftersom ju längre vätskan/spillet finns kvar på bänkskivan desto större är risken att det blir en fläck. 

Speciellt försiktig bör man vara med ljusa och slipade stenytor. Använd inte stålull och starka rengöringsmedel. Råkar du trots allt få en fläck går det bra att använda rengöringsmedel speciellt avsedda för naturstenar. En ljusare granitskiva bör också impregneras en gång om året eftersom det förbättrar skivans beständighet.

Trots att granit är ett mycket hårt och slitstarkt material som står emot repor och höga temperaturer väl, så rekommenderar vi att du använder underlägg till heta grytor och kastruller och skärbräda vid matlagning. På så vis behåller graniten sin fina blanka yta länge.

MARMOR

Marmor är en förhållandevis mjuk och porös sten som i jämförelse med t.ex. granit kräver lite mer omsorg. På grund av dess porösa yta absorberar den lättare vätskor och fett och är därtill mer känslig för repor. Precis som för graniten gäller det att man snabbt torkar upp eventuellt spill för att det inte ska hinnas absorberas av stenen. 

Torka rent med en fuktig trasa, och om det behövs kan du också använda milt rengöringsmedel. Försök att undvika att utsätta marmorn för kemikalier och frätande ämnen. Var också försiktig med te, kaffe, läsk, vin, oljor och frukter med hög syrahalt.

För det dagliga underhållet rekommenderar vi produkter som speciellt är avsedda för natursten. Undvik sura och blekande medel samt stålull på din bänkskiva.

Beroende på hur mycket din bänkyta används bör en marmorskiva ytbehandlas med impregneringsmedel 1-2 gånger om året.
Använd alltid värmeunderlägg och skärbrädor om du har en bänkskiva av marmor i ditt kök.

KVARTS

Kvarts är det material som har absolut högst beständighet mot fysiska påfrestningar och behöver inte behandlas på något särskilt sätt. Kvartsen absorberar inte vätskor och är således ett väldigt lättskött och hygieniskt material. 

Rengör din kvartsskiva med en fuktig trasa och vid behov milt rengöringsmedel. Trots att kvarts är tåligt så är den inte helt värmebeständig. Kvarts, som består av stenmjöl och lim, kan reagera på höga temperaturer. Var försiktig vid de smalare delarna av bänkskivan, i närheten av diskhon eller spisen, eftersom det lättare spricker där när det utsätts för värme.

KVARTS

Keramiska bänkskivor är mycket tåliga och kräver minimalt med underhåll eftersom de tål värme, repor och matspill. Du kan utan att oroa dig ställa ifrån dig heta grytor och stekpannor utan att det blir märken, det skadar varken ytan eller bänkskivans färg. 

Det räcker att du torkar med en fuktig trasa varje dag så håller bänkskivan sig i fint skick. Milt rengöringsmedel går bra vid behov. Eftersom keramiska skivor är mycket styva kan de spricka om de utsätts för mycket kraftiga slag eller stötar.

GENERELLT OM RENHÅLLNING AV BÄNKSKIVOR

Vi rekommenderar att du alltid använder ett rengöringsmedel som är lämpat för din bänkskiva och att du läser användar- och säkerhetsanvisningarna när du använder särskilda medel på din sten. 

Vi erbjuder TENAX kvalitetsmedel för stenrengöring som är ett mycket bra medel som rengör utan att skada din sten. Skulle skivan få svåra fläckar och skador så kan du höra av dig till oss eftersom vi även erbjuder efterbehandling.

Vi vill också understryka att trots att stenskivor är väldigt slitstarka så kan de spricka om de utsätts för hårda slag. Generellt bör de inte utsättas för allt för mycket tryck och stora tyngder, i synnerhet inte runt diskho och spis där skivan i regel är smalare.