fbpx

Så tar du hand om dina bänkskivor i marmor

Efter att ha investerat i bänkskivor i äkta marmor är det sista du vill göra att oavsiktligt skada dem genom att inte använda rätt produkter eller skötseltekniker. Marmor är en utmärkt investering, och med rätt skötsel kommer dessa ytor att hålla i årtionden. Läs vidare för att lära dig det viktigaste kring hur man bäst tar hand om bänkskivor i marmor!

 

Marmor är ett utan tvivel ett lyxigt material. För den som uppskattar klassisk elegans finns det ingen hejd på användningsområden i hemmet, marmor går utmärkt att använda som golv, i badrumsdetaljer och inte minst i köket.

 

På senare år har marmor också införlivats i mer avslappnade inredningsstilar. Du behöver inte inreda som en italiensk påve för att ha bänkskivor i marmor i ditt hem. Tvärtom, i kombination med andra organiska material som trä kan marmor kännas både tidlöst och enkelt.

 

Om du har valt att investera i bänkskivor i marmor, vet du säkert att det krävs regelbundet underhåll för att hålla dessa snygga och rena. Medan marmor är ett relativt icke-poröst material är det samtidigt en natursten och det kan uppstå hack och repor i stenen.

 

Hur ofta ska du rengöra dina bänkskivor i marmor?

Bänkskivor bör torkas av vid behov med ett skonsamt rengöringsmedel eller tvål och vatten. För ett kök kommer detta förmodligen göras en gång om dagen, eller så ofta som du lagar mat. För badrumsbänkar behöver det inte ske lika frekvent. Fläckrengöring kan även göras vid behov om det uppstår spill och repor. Beroende på hur den används kan du också behöva täta om din marmor var 3-6 månad, eller minst en gång om året. Badrumsbänkar och köksbänkar där det kan ske stänk som kan orsaka fläckar, bör tätas regelbundet.

 

Steg 1: Börja med ett skonsamt rengöringsmedel:

Marmor har ett rykte om sig att vara ett inte helt lätt material att ta hand om. Det viktigaste är dock att hålla syra borta från det. När vi pratar rengöring betyder det att du bör använda en mild tvål och vatten för att regelbundet torka av det. Om du använder ett sprayrengöringsmedel bör du undvika desinfektionsmedel som ofta är frätande. Kika gärna närmare på allrengöringsmedel som är växtbaserade och skonsamma för marmor.

 

Steg 2: Torka av dina stenhällar noggrant:

Spraya marmorskivan eller använd en trasa doppad i tvål och vatten och torka av dem för att bli av med intorkad mat eller skräp. För att se till att dina stenskivor blir bländande rena bör du även torka dem noggrant med en ren, torr trasa. Mikrofiberdukar är bra för detta. Upprepa vid behov och gör det dagligen för kök som används ofta och minst en gång i veckan eller så för badrum.

 

Steg 3: Ta itu med djupare fläckar:

Ibland kan smuts eller fläckar som sitter hårt skada din marmor. Om du rengör regelbundet kommer du vanligtvis att kunna undvika fläckar, djupa repor och fläckar, men ibland kan ett stort spill lämna efter sig oönskad färg. De flesta fläckar kan du rengöra med hushållsprodukter och rengöringsmedel. Tricket är att identifiera vilken typ av fläck det är först eftersom det bestämmer vilka verktyg du bör använda. För oljebaserade fläckar, använd ett rengöringsmedel, en mineralolja eller acetat för att bryta upp fläcken och torka sedan rent med en trasa. rör dig sig om organiska fläckar från mat, vin eller andra källor, använd peroxidblekmedel och en droppe ammoniak. Dessa fläckar kommer sannolikt inte att synas på mörkare marmor, men blekmedel och peroxid kan missfärga den. Leta efter en lackförtunning för särskilt djupa fläckar på mörk marmor. För svåra fläckar kan du försiktigt försöka ta bort dessa med hjälp av en rakhyvel eller en platt skrapa.

 

Steg 4: Putsa bort potentiella orenheter:

Matta fläckar i din marmorskiva kanske inte är en fläck överhuvudtaget utan beror på att något surt eller kemiskt har stänkt på själva marmorn och lämnat efter något som ser ut som en fläck. Om din bänkskiva har hack eller skåror eller matta fläckar, kan du försöka putsa bort dessa med stålull. Om repan är djup kan du dock behöva få hjälp av en hantverkare att slipa den. Om du är osäker, kontrollera med tillverkaren eller företaget du köpte från.

 

Så tätar du bänkskivor i marmor

Marmorbänkskivor kan också förseglas för att förhindra fläckar och etsning. Tätning hindrar marmorn från att absorbera vätskor, som kan missfärgas och färga den med tiden. För att se om din marmor behöver förseglas, utför ett ”pöltest”. Häll några droppar vatten på stenen och se om de absorberas. Om de gör det kan du överväga att försegla den. Leta efter en sealer som är designad för att fungera med porös sten.

 

Underhåll dina marmorbänkskivor regelbundet

Marmor är en vacker sten, men kan vara dyr och kräver noggrann vård. För många är en bänkskiva i patinerad marmor en del av dess charm, med tillhörande repor. Andra kanske inte har problem med att regelbundet täta och noggrant rengöra marmor. Om du vill ha marmor-utseendet utan krångel, överväg kvarts. Detta tillverkade material är icke-absorberande, lättare att underhålla och billigare. Du kan också köpa kvarts som påminner om marmor eller granit till en bråkdel av priset.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts